35e ONK Hallum is al op zaterdag 25 mei

Bartlehiem Skeelertocht 2022

Het ONK in Hallum was 34 jaar lang eind augustus een traditie, maar dit jaar is de klassieker als Bartlehiemtocht op zaterdag 25 mei. In de jubileumeditie zijn naast de titels nu ook dubbele punten te verdienen voor het klassement van zes wedstrijden in de nationale competitie.

In samenwerking met de KNSB is er voor dit seizoen alles aan gedaan om in Hallum weer een volwaardig deelnemersveld aan de start te krijgen en het skeeleren daarmee een impuls te geven. De Inline Cup telt dit seizoen vijf marathons én het ONK in Hallum. In Hallum is het programma aangepast en uitgebreid om meer deelnemers te trekken. De afstanden voor het Open NK blijven hetzelfde, met 100 kilometer voor de mannen, 60 kilometer voor de vrouwen en masters. 

Het parcours is voor deze jubileumeditie in het centrum van Hallum enigszins aangepast en dat betekent minder lastige klinkers. Tegelijk en op hetzelfde parcours zijn er voor mannen en vrouwen nu voor het eerst ook regiowedstrijden over 40 kilometer (twee ronden) in het Open Fries Kampioenschap en daar achter kunnen toerrijders net als in voorgaande kiezen voor 15, 20 of 40 kilometer.  

Starttijden
Starttijden zien er in het (voorlopig) programma als volgt uit:

13.30 uur: Open Nederlands Kampioenschap senioren mannen 100 km;
13.31 uur:  Open Nederlands Kampioenschap senioren vrouwen 60 km;
13.32 uur: Open Nederlands Kampioenschap masters 60 km;
13.33 uur: Open Fries Kampioenschap mannen: junioren/senioren/masters 40 km;
13.34 uur: Open Fries Kampioenschap vrouwen: junioren/senioren/masters 40 km.
13.35 uur: Vrije toertochten over 15, 20 en 40 km.

Titel én dubbele punten
Voor senioren telt het Open Nederlands Kampioenschap met dubbele punten mee voor de KNSB Marathon Inline Cup. Het  Open Fries Kampioenschap is speciaal bedoeld voor regiorijders én junioren, die de 100 kilometer veel teveel vinden. Voor Junioren telt deze wedstrijd  met dubbele punten mee voor het KNSB Marathon Inline Cup Jongeren klassement. Junioren starten tegelijk met de senioren, maar rijden wel voor hun eigen klassement met een eigen leiderstrui en eigen eindprijzen.

Meer deelnemers
Veranderingen en aanpassingen in het programma moeten er voor zorgen dat de wedstrijd in en rond Hallum dit jaar meer deelnemers trekt, is de insteek na alarmerende berichten vorig jaar. Organisaties van grote wedstrijden als in Hallum overwogen toen de handdoek in de ring te gooien, rijders klaagden over de hoeveelheid wedstrijden en het was amper te doen om volwaardige competities op poten te zetten. ,,We hebben de ondergrens bereikt”, waren de zorgwekkende woorden van Henk Veltkamp, coördinator van de Inline Marathons bij de KNSB. Veltkamp luidde de noodklok en er kwam een enquête om ook de stilzwijgende meerderheid te bereiken. De uitkomst was een roep om aanpassingen in het wedstrijdaanbod en marathons interessanter maken voor een grotere groep. Het resultaat is dit seizoen vijf marathons én het ONK in Hallum. ,,Dit was het moment om iets te veranderen, we hebben naar de rijders geluisterd’’, zegt Veltkamp.

Bartlehiem Skeelertocht ONK
De 35e Bartlehiem Skeelertocht is op zaterdag 25 mei en is door de schaatsbond KNSB aangewezen als Open Nederlands kampioenschap. De wedstrijd telt dit jaar mee in de nationale Inline Competitie. 

Voor het eerst dit jaar tegelijk met het ONK ook een Open Fries kampioenschap over 40 kilometer voor Regio- en Jeugd Heren en Vrouwen. 

De wedstrijden en toertochten worden met start en finish verreden op zaterdag 25 mei 2024. Ook is dit jaar weer de clinics voor de jeugd. ’s Avonds start op het zelfde parcours de 14e Wielerronde van Hallum.

Programma
Het programma ziet er op zaterdag 25 mei 2024* 

09.30 uur Skeelerlessen voor de jeugd
13.15 uur Voorstellen van deelnemers en huldiging van de kampioenen
13.30 uur Start Bartlehiem Skeelertocht én de toertochten
14.15 uur Passage van de wedstrijdrijders na 20 km in het centrum van Hallum
14.50 uur Passage van de wedstrijdrijders na 44.5 km in het cetrum van Hallum
15.30 uur Finish van wedstrijd dames, Beloften en Masters na 66 km in het centrum van Hallum 
16.00 uur Passage van A-rijders na 87.5km in het centrum van Hallum. Vervolgens nog 10 plaatselijke omlopen van 1500 meter 
16.20 uur Finish A-rijders op de Mounebuorren in Hallum
16.30 uur Huldigingen en uitreiking Willem Poelstra Trofee