Elma de Vries stopt na Bartlehiem Skeelertocht

Elma de Vries Hallum

Na ruim twee decennia neemt Elma de Vries zaterdag 8 september officieel afscheid als topsporter. Zij doet dat bij het Open Nederlands Kampioenschap inline-skaten over 60 kilometer in het Friese Hallum. Bij de mannen zal Crispijn Ariëns zijn titel verdedigen in een wedstrijd over maar liefst 100 kilometer.

De organisatie van het ONK in Hallum, ook wel bekend als de Hel van Bartlehiem, is trots dat zij streekgenoot Elma de Vries (35) officieel mag uitzwaaien. De Friezin heeft in haar lange schaats- en inlineskateloopbaan vele prijzen gewonnen, zowel op de langebaan, als de marathon en het inline-skaten.

Met ‘Hallum’ heeft ze een haatliefdeverhouding, die begon toen ze als 12-jarige deelnam aan de toertocht. “Terug naar huis zei ik tegen mijn vader: hier kom ik nooit weer.” Hoewel De Vries het ONK vaak meed, kwam ze in 2014 als winnares over de streep. “Toen hadden ze net nieuw asfalt gelegd”, vertelt ze lachend. “Hallum is een van de laatste grote wedstrijden die nog bestaan. Daarom vind ik het mooi om hier officieel afscheid te nemen.”

“Wij zijn daar blij mee”, zegt Bram Buruma namens de organisatie in Hallum. “En als Elma aan de start verschijnt, zal ze ook proberen de koers te winnen.”

Mannen
Bij de vrouwen ontbreekt de winnares van vorig jaar, Irene Schouten, omdat zij op trainingskamp in Italië is. Om diezelfde reden zijn in Hallum de mannen uit de ploeg van coach Jillert Anema afwezig. Wie wel aan de start verschijnt, is titelverdediger Crispijn Ariëns, die onlangs bij het EK in Oostende twee bronzen medailles won.

Ariëns is in Hallum meteen de te kloppen favoriet. Andere kanshebbers voor de zege zijn mannen als Ingmar Berga, Jordy Harink, Jouke Hooogeveen en Sjoerd den Hertog. De organisatie is nog druk bezig om ook Europees kampioen Bart Swings, die bij het ONK vorig jaar nipt tweede werd, vanuit België naar Friesland te halen.

Dernykoers
Wie zeker in Hallum aanwezig zijn, zijn de mannen van het Nederlandse shorttrackteam, onder wie Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en (de gestopte) Freek van der Wart. Zij stappen op de fiets voor een dernykoers door de straten van Hallum. Ook voormalige skeelerkampioenen als Frank Fiers en Arjan Smit doen aan de dernykoers mee.

De start van het ONK is voor de mannen om 14.00 uur, de vrouwen vertrekken vijf minuten later. Het parkoers, met start en finish in Hallum, is 30 kilometer lang en voert onder meer langs Bartlehiem, bekend van de Elfstedentocht. De mannen rijden 100 kilometer (drie grote rondes, plus zes plaatselijke omlopen), de vrouwen krijgen 60 kilometer voor de wielen.

De 100 kilometer van Hallum staat bekend om zijn zware koersverloop, waarbij polderwind de rijders vaak parten speelt. Buruma: “Het mooie van de Bartlehiemtocht is, dat aan het eind van die 100 kilometer altijd de sterkste wint.” Tegelijk met de wedstrijd wordt op hetzelfde parkoers een vrije toertocht verreden. Deelnemers kunnen kiezen voor 15, 30, 45 of 60 kilometer.