Groenewoud, Bergsma en Swings staan aan de start in Hallum

Met schaatser Jorrit Bergsma, plaatselijk favoriet Marijke Groenewoud, Bart Swings uit België en de Nieuw-Zeelander Peter Michael aan de start van het Open Nederlands Kampioenschap 100 kilometer, heeft de 33e Bartlehiem Skeelertocht zaterdag 20 augustus met start en finish in Hallum een internationaal deelnemersveld met toppers uit zowel het inline skaten als op het ijs. 

Crispijn Ariëns wil uiteraard rond het roemruchte Bartlehiem zijn titel verdedigen, die hij in 2019 voor de derde keer veroverde in Hallum. Op de startlijst staat nu onder meer ook olympisch kampioen Jorrit Bergsma. De Aldeboarnster schaatser van de lange adem koos voor een nieuwe aanpak van zijn voorbereidingen op de winter. In het geel-zwart van Jumbo-Visma is nu in overleg met langebaancoach Jack Ori gekozen voor de wedstrijd in Hallum, met aan het vertrek ook de marathonploeg van Jumbo-Visma, met daarin onder leiding van Peter de Vries onder anderen Mats Stoltenborg, Casper de Gier en Robert Post.
De organisatie in Hallum is al helemaal blij dat ook de Belg Bart Swings naar Hallum komt en wordt gezien als een van de topfavorieten in dit ONK. De olympisch schaatskampioen op de massastart en won recent als inlineskater bij de Wereldspelen vijf medailles, waarvan vier gouden. In 2015 won Swings het ONK in Hallum.

Onder de deelnemers dit jaar onder meer ook Jordy Harink en Robert Post, die al een aantal jaren goed presteerden in Hallum. Post kreeg daarvoor in 2013 én 2018 de Willem Poelstra Bokaal als meest strijdlustige rijder en die felbegeerde wisselprijs was in 2017 voor Haarink, die in februari van dit jaar als winnaar van het Open NK op natuurijs in Zweden bewees dat hij helemaal klaar is voor het zware werk.

Groenewoud

Inmiddels is er ook de bevestiging dat Marijke Groenewoud zaterdag haar opwachting maakt voor eigen publiek.Groenewoud combineert het inline skaten bijzonder succesvol met schaatsen op de langebaan en in de marathon, maar het ONK in Hallum won ze nog niet. Coach Jillert Anema zette afgelopen weekend het licht voor haar op groen na de eerste ijstrainingen van deze zomer bij Team Zaanlander. In 2021 verraste Goenewoud met de wereldtitel in de massastart en won ze brons op de 1500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing. Op de skeelers werd de Hallumse dit jaar al Nederlands kampioen op de marathon en ze won de nationale inline competitie. Groenewoud heeft nu haar zinnen gezet op de race over 66  kilometer voor eigen publiek in een wedstrijd die bijna door de voortuin van haar ouderlijk huis gaat.

Foto: Neeke Smit