Nieuwe route Bartlehiem Skeelertocht

header-skeelertocht-bartlehiem-1920x1030

De 32e Bartlehiem Skeelertocht wordt zaterdag 7 september als Open Nederlands kampioenschap met start en finish in Hallum verreden op een korter en deels nieuw parcours. De organisatie kiest dit jaar voor zowel de wedstrijd als toertocht voor een veiliger en voor zowel publiek als deelnemers attractievere ronde van 21,5 kilometer, in plaats van de bekende route van 30 kilometer. Dit betekent dat de deelnemers vaker door het centrum van Hallum komen dan eerdere edities.

Aanleiding voor een nieuwe route is dat de druk op veiligheid en zo risico’s de afgelopen jaren al steeds verder toenam, terwijl er in Hallum net als voor heel veel andere (sport)evenementen minder politie beschikbaar is. De kortere ronde is volgens de organisatie beter te beveiligen door vrijwillige verkeersregelaars.

De Bartlehiemtocht gaat dit jaar vanuit Hallum na eerst een ronde door Hijum als eerbetoon aan de overleden marathonschaatser Willem Poelstra, via het roemruchte Bartlehiem tot vlak voor Burdaard en dan richting Wânswert door Marrum en zo terug naar het centrum van Hallum. Het ONK blijft voor de Heren Senioren en Beloften een wedstrijd over 100 kilometer met 4 ronden, terwijl de Dames en Masters dit jaar 65 in plaats van 60 kilometer (3 ronden) rijden.

De voorkeur gaat bij de organisatie dit jaar in de wedstrijd uit voor een mass start van alle categorieën.