Nog een klapstuk voor de inliners: Open NK Hallum

Na de lange reeks van marathons in het kader van de Reggeborgh Inline Cup wacht de liefhebbers van het duurwerk op wieltjes nog een slijtageslag: het Open Nederlands Kampioenschap inlineskaten in het Friese Hallum op zaterdag 20 augustus. Oftewel de legendarische Bartlehiem Skeelertocht, waarbij de mannen honderd kilometer voor de kiezen krijgen en de vrouwen 66 kilometer moeten rijden. Er zijn bovendien toertochten van 12,5, 21,1, en 42,2 km.

Op het Friese platteland, waar wind en regen vaak zorgen voor zware koersen, verdedigt drievoudig laureaat Crispijn Ariëns zijn titel. Hij won in 2019 de laatste editie van het ONK, daarna moest de wedstrijd twee keer worden afgelast vanwege corona. Manon Kamminga, drie jaar terug winnares bij de vrouwen, zal in het startveld van de 33e editie ontbreken: de echtgenote van Gary Hekman heeft in 2021 een punt gezet achter haar sportcarrière.

“We willen er na twee jaar afwezigheid gewoon weer iets moois van maken hier in Hallum”, zegt Bram Buruma namens het organisatiecomité. “De meeste sponsors zijn het evenement trouw gebleven. Vrijwilligers zijn er ook nog altijd voldoende. Sinds corona is het niet eenvoudiger geworden om de zaken rond te krijgen. Maar we gaan ervoor en kijken er naar uit om hier weer zo veel mogelijk toppers te verwelkomen.”

Sinds vorige week is de inschrijving open. Aan de start bij de mannen verschijnen naast Ariëns in elk geval olympisch kampioen Jorrit Bergsma en de complete marathonploeg van Jumbo-Visma met onder anderen Mats Stoltenborg, Casper de Gier en Robert Post. Ook Evert Hoolwerf (Team Reggeborgh) heeft zijn komst toegezegd.

“We zijn we nog in gesprek met Bart Swings”, meldt Buruma. De Belg, zaterdagavond de sterkste in de finale van de Reggeborgh-marathon in Poederoijen, maakt de hele zomer al korte metten met de concurrentie. De olympisch schaatskampioen op de massastart won vorige maand als inlineskater op de Wereldspelen in de Verenigde Staten vijf medailles, waarvan vier gouden. In 2015 ging hij bij het ONK als winnaar over de streep. Buruma: “Bart komt graag naar Hallum, mits het past in zijn schema. We hebben goede hoop dat hij erbij zal zijn.”

De kans is groot dat local hero Marijke Groenewoud, afkomstig uit Hallum, aan de startlijn verschijnt, met in haar spoor wellicht de gouddelver van Beijing, Irene Schouten. “Ik doe graag mee”, meldde Groenewoud zaterdag in Poederoijen na haar dag- en eindzege in de Reggeborgh Inline Cup, “maar ben afhankelijk van hoe het de komende periode gaat op het ijs. Onze coach Jillert Anema gaat over het programma. We beginnen maandag in Thialf aan een blok van drie weken schaatstraining. Als dat goed verloopt, denk ik dat ik er op 20 augustus bij ben.”

De Bartlehiem Skeelertocht werd voor het eerst verreden in 1985, in de zomer na die Elfstedentocht op het ijs. Henri Ruitenberg won de koers op wieltjes, die toen nog slechts 22 kilometer lang was. Inlineskaten was in opkomst, ook in Friesland. Op 22 augustus 1988 trok het peloton voor het eerst de polder rond Hallum in voor die wedstrijd over 100 kilometer. Albert de Boer kwam als winnaar over de streep.

Op de erelijst van Bartlehiem prijken illustere namen. Erik Hulzebosch is recordwinnaar, hij kwam liefst acht keer als eerste over de finish na 100 kilometer. Bij de vrouwen is de Belgische Hilde Goovaerts recordhoudster met vijf zeges. Haar landgenoot en huidig bondscoach van Oranje, Frank Fiers, was in 2005 iedereen te snel af.
De start van de wedstrijd én toertocht op 20 augustus is om 14.00 uur.

Bericht van: Schaatsen.nl
Foto: Neeke Smit