Top- en breedtesport 34 jaar samen in Hallum

De 34e Bartlehiem Skeelertocht in en rond Hallum staat zaterdag 19 augustus traditioneel voor een bijzondere combinatie van top- en breedtesport.

 

De wedstrijd is door de KNSB aangewezen als Open Nederlands Kampioenschap (ONK) 2023. Dat betekent voor de heren in de topklasse een wedstrijd over 100 kilometer, die verreden wordt het parcours zoals in 2022. Het betekent vier ronden vanuit Hallum via het roemruchte Bartlehiem door het centrum van Wânswert en Marrum terug naar Hallum en dan nog 8 plaatselijke omlopen van 1500 meter in Hallum. De dames strijden om de nationale titel in een wedstrijd over drie omlopen en dat is dan 66 kilometer. Bij de mannen is het aan de Belg Bart Swings om zijn titel van 2022 te verdedigen. Het thuispubliek hoopt net als vorig jaar op succes van dorpsgenoot Marijke Groenewoud.

 

Toertochten

Tegelijk met de wedstrijd en op het zelfde parcours kunnen toerrijders kiezen voor een tocht van één of twee ronden (21.1/42.2km). Speciaal voor de jeugd is er een toertocht over een ronde van 12.5 kilometer die ook via Bartlehiem gaat. Toerrijders krijgen een transponder voor online tijdwaarneming en er wordt een finishfoto genomen.

Voor het eerst is dit jaar voor deze groep rijders een speciale start, ná de wedstrijdrijders en de grote groep toerrijders voor de langste afstanden. Ook de jeugd start met een transponder voor tijdwaarneming en er wordt dit jaar voor deze groep speciale begeleiding geregeld.

 

Clinic

Voorafgaand aan de wedstrijd en toertochten is in het centrum van Hallum een clinic voor kinderen, die daar onder deskundige leiding goed en veilig leren skaten.

Wielerronde

Voorafgaand aan het ONK wordt op vrijdag 18 augustus de 13e Wielerronde van Hallum verreden. De wedstrijd voor amateurs is i.s.m. WV Snits en start om 19.00 uur.