Vier eerdere winnaars aan de start

In de 35e Bartlehiem Skeelertocht staan maar liefst vier deelnemers aan de start die deze wedstrijd al eerder hebben gewonnen. In de grote groep Dames aan de start plaatselijk favoriet en titelverdediger Marijke Groenewoud. Voor het grote publiek verder de bekende namen uit de schaatswereld Melissa Wijfje, Esther Kiel, Beau Wagemaker en Maaike Verweij. Voor Viviana Rodriguez uit Chili is het de eerste keer dat zij start in deze loodzware wedstrijd over 63 kilometer en het is dus helemaal afwachten hoe zij zich hier in het open Friese landschap thuis voelt.
Bij de Heren start de winnaar van vorig jaar Jordy Harink uit Rouveen als een van de favorieten in het Open Nederlands kampioenschap over 100 kilometer. Aan het vertrek ook de winnaar van 2010, 2013 en 2014 Gary Hekman én de nummer een van 2018 Sjoerd den Hertog. Ook hier opvallend veel bekende namen uit de (marathon)schaatsteams, zoals de Friese favorieten Jorrit Bergsma, Tjerk de Boer en Harm Visser met de broers Evert en Bart Hoolwerf, Daan Gelling, Robert Post en Ronald Haasjes om een paar namen te noemen.
De wedstrijd en toertochten starten om 13.30 uur in het centrum van Hallum. Het startschot wordt dan gegeven door burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân.